EU digitalno COVID potrdilo

Splošne informacije

EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji.

EU DCP je veljavno v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Digitalna različica je dostopna s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGEN-CA in/ali mobilno identiteto smsPASS. Zato vse, ki imate to možnost, spodbujamo in vabimo, da si priskrbite eno od navedenih prijavnih sredstev, ki omogočata varno prijavo na portal zVem ter s tem dostop do digitalne različice EU Digitalnega COVID potrdila in tudi vseh ostalih storitev eZdravja.

EU DCP ni pogoj za prosto gibanje, ki je temeljna pravica v Evropski uniji (EU), vseeno pa olajša prosto gibanje in potovanje znotraj EU. Ne glede na enotno obliko potrdila bodo imele države še vedno možnost ukrepe uvajati samostojno, kar pomeni, da se bodo pogoji za prestop med državami vseeno lahko razlikovali. Zato svetujemo, da pred potovanjem preverite vstopno-izstopne pogoje posameznih ciljnih držav.

V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. EU DCP se izdaja samo za covid-19 ter vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstveno oznako. Obiskane države teh podatkov ne smejo hraniti. Preverjali se bosta zgolj veljavnost in pristnost potrdila, pri čemer se bo preverjalo, kdo je potrdilo izdal in podpisal. Vsi zdravstveni podatki ostajajo v pristojnosti države članice, ki je EU DCP izdala. EU DCP vključuje tudi QR kodo, ki vsebuje bistvene informacije, in digitalni žig, ki dokazuje pristnost potrdila in ščiti pred ponarejanjem.

 

Več informacij o EU DCP je na voljo tukaj.

Odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi z EU Digitalnim COVID potrdilom so objavljeni na spletni strani Cepimose.si na naslednji povezavi.

Pogosto zastavljena vprašanja o EU digitalnem COVID potrdilu so na voljo tukaj.

 

 

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih COVID potrdil za mobilne naprave – trenutno ni dosegljiva zaradi nadgradnje (23.7.2021 15:40)

PRIDOBI: Aplikacija za preverjanje EU DCP potrdil (samo Android verzija od 8.0 naprej)
Trenutna različica preverja samo veljavnost izdanega potrdila (ali je izdano s strani ustrezne ustanove).
Z nadgradnjo aplikacije bo dodana funkcionalnost preverjanja roka veljavnosti EU digitalnega COVID potrdila za testiranje HAG (48 ur) in PCR (72 ur).

KRATKA NAVODILA ZA PREVERJANJE DCP POTRDIL

CEPLJENJA

Pri cepljenjih se izpišejo osnovni podatki: ime in priimek osebe, datum rojstva, prejeti odmerki, datum zadnjega odmerka, vrsta cepiva. Aplikacija ne preveri veljavnosti, ali je oseba polno cepljena ali ne.

PREVERJANJE VELJAVNOSTI TESTOV

V primeru, da je vrsta testa:

LP217198-3 (hitri test, HAG), je veljavnost potrdila 48 ur od datuma in časa odvzema testnega vzorca. Uporabnik mora sam preveriti, ali je ta čas od odvzema že minil.

LP6464-4 (test PCR), je veljavnost potrdila 72 ur od datuma in časa odvzema testnega vzorca. Uporabnik mora sam preveriti, ali je ta čas od odvzema že minil.

Pri preverjanju potrdil o testiranju je pomembno razlikovati vrsto testa: test HAG ali PCR. Pri branju kode QR nam aplikacija sporoči vrsto testa.

PREBOLELOST

Pri prebolelosti je pomembna veljavnost potrdila. Veljavnost je zapisana kot “Veljavnost potrdila od” in “Veljavnost potrdila do”. Uporabnik mora sam preveriti, ali je potrdilo še veljavno v časovnem okviru.

Razvijalci